Za sunčanih dana, bez obzira na godišnje doba, sunčane naočale nosimo sa sobom. Osim što su modni dodatak, koristimo ih i iz praktičnih, a ponekad i zdravstvenih razloga. Kada ih ne nosimo na nosu, vrlo često stavimo ih na glavu. U neformalnim situacijama obje varijante ponašanja društveno su prihvatljive, no kada je riječ o nastupu u medijima, situacija je drugačija.

Izjava i gostovanje

Televizijski studio, kako bi se iz njega mogla producirati kvalitetna slika, mora biti izuzetno jako osvjetljen. Brojni reflektori bit će upereni u vas i imat ćete osjećaj kao da ništa izvan tog osvjetljenog kruga ne vidite. Vašim će očima trebati neko vrijeme da se prilagode na količinu svjetla, no jednom kad to postignu, bolje ćete se osjećati.

Kada mediji traže od vas snimanje izjave vani pod prirodnim svjetlom ili, ako je mračno, upale rasvjetu na kameri, da bi se postigla kvalitetna slika, morat ćete biti okrenuti licem prema izvoru svjetla (suncu ili svjetlu na kameri). Vrlo je vjerojatno da će vas to dekoncentrirati, da će vam oči suziti, da ćete škiljiti i da ćete osjećati nelagodu. Ono što možete učiniti je gledati u svog sugovornika (obično je to novinar) koji će stajati pored kamere i fokusirati se kako na njega, tako i na poruku koju prenosite. Možete također zamoliti da izjavu snimite u potpunoj hladovini pa smjer odakle dopire sunčeva svjetlost više neće biti od presudne važnosti za dobivanje kvalitetne slike. Ako snimate izjavu za vrijeme mraka ili u mračnoj prostoriji, bit će nužno upaliti svu raspoloživu rasvjetu, a u većini slučajeva i svjetlo na kameri. Ono što možete učiniti je zamoliti da se svjetlo malo priguši (ako je to moguće) ili da se nedostatak svjetlosti nadomjesti drugim izvorima svjetlosti u prostoriji.

Problemi i rješenja

U svim navedenim situacijama najbolje rješenje za suzne i bolne oči bile bi sunčane naočale, no njih nije dobro koristiti i to iz više razloga. Prvi od njih je odsjaj odnosno odraz kako svjetla (reflektora i/ili sunca), tako i kamere odnosno sugovornika na stakla vaših naočala. Ako ovo ne možete zamisliti, napravite mali test. Stavite naočale na glavu ili na nos, izađite van kada je sunčan dan (ne oblačan ili poluoblačan), okrenite se licem izravno prema suncu, gledajte ravno kao da gledate drugu osobu, ravno ispred sebe, u ravninu svojih očiju stavite mobitel ili fotoaparat i snimite ili fotografirajte se. Vidite li odraz mobitela ili fotoaparata na staklima svojih naočalama? Tako ćete otprilike izgledati i kada vas s naočalama na nosu ili na glavi snima profesionalna kamera.

Drugi razlog psihološke je prirode. Naime, iz pogleda možemo puno toga iščitati – je li osoba iskrena, laže li, je li umorna, smije li se iskreno i dr. Ne vidimo li oči svog sugovornika ili u ovom slučaju osobe koja nam nešto važno priopćuje, teško ćemo povjerovati u to što govori.

Treći razlog odnosi se na bonton odnosno lijepo ponašanje. Kako je društveno prihvaćeno skinuti kapu, šešir ili koje drugo pokrivalo glave izuzev ako je riječ o religijskim ili drugim opravdanim razlozima, tako je pristojno i prilikom obraćanja ljudima, ali i predstavljanja i upoznavanja biti bez sunčanih naočala na nosu ili glavi.

Novinar bi u pravilu trebao vas upozoriti na skidanje naočala, no ne očekujte da će se to dogoditi, radije se sami sjetite jer u konačnici vi ćete biti viđeni u medijima, a ne novinar.

Naočale za vid

Trenutačno su popularne naočale za vid s debelim okvirom u boji te se za naočale za vid odlučuju i oni koji problema s vidom nemaju. No, valja biti oprezan kada, bez obzira na potrebu iz zdravstvenih razloga, nosimo naočale i nastupamo pod svjetlima reflektora.

Prvi problem koji se ovdje može javiti jest dekoncentracija publike. Napadna boja okvira (npr. jarko crvena) može dekoncentrirati našu publiku i odvući joj pažnju s onoga što joj priopćujemo. Naime, ako se publika većinu vremena bavi promatranjem i komentiranjem našeg izgleda, a time i naših naočala, teško ćemo privući njezinu pažnju na ono što joj poručujemo, što od nje tražimo.

Drugi problem jest reflektiranje svjetla sa stakala naočala i s metalnih dijelova okvira. Primijetit ćete da su televizijski voditelji koji iz zdravstvenih razloga moraju nositi naočale vrlo često fiksirani odnosno ne okreću i ne miču previše glavu kako ne bi dekoncentrirali publiku odsjajem sa svojih naočala. Takva reflektirajuća svjetlost često je zasljepljujuća pa valja biti obziran prema onome tko u nas gleda.

Ako naočale nosite iz estetskih razloga, izbjegavajte ih u situacijama kada je izvor svjetlosti, bio umjetan ili prirodan, direktno usmjeren u vas. Ako naočale nosite iz zdravstvenih razloga i baš nikako ne možete bez njih ili ne možete umjesto njih nositi leće, namjestite se tako da refleksija svjetla nije previše intenzivna te nastojte biti što mirniji, bez naglih i velikih pokreta (poput zabacivanja glavom, okretanja glave lijevo-desno i sl.).

Više o ovoj temi pišemo u knjizi Umijeće javnog nastupa koja će biti dostupna krajem 2018. godine. Pribilježite se kako bismo vas obavijestili o njezinom izlasku.

————————————————————————————————————

Piše:Marijeta Matijaš, prof., lektorica

Foto: Wix

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje.

Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.