Misli i osjećaji nerijetko upravljaju nama naročito kada ih nismo osvijestili/prepoznali, a emocionalno stanje govornika znatno utječe na prijenos poruke i na to kako će ju primatelj doživjeti i shvatiti.

Osim konstanta u emocionalnom stanju, svima se događaju i emocionalni skokovi – naleti sreće, uzbuđenja, oduševljenja, ali i tuge, žalosti, straha, ljutnje. Emocionalno stanje izazivaju podražaji. Dogode li se oni iznenada i u velikoj su suprotnosti s emocionalnim stanjem u kojem se nalazimo prije podražaja, mogu izazvati emocionalni disbalans. Dogode li se neposredno prije javnog nastupa, mogu znatno utjecati na tijek javnog nastupa te prijenos i razumijevanje poruke.

Afekt je snažno uzbuđenje praćeno promjenama u optoku krvi, napetosti mišića, izlučivanju žlijezda itd. Podražaj može izazvati negativnu ili pozitivnu reakciju, a vrlo je izgledno da će utjecati na naš javni nastup.

Dojam je doživljaj izazvan neposrednim opažanjem nekog predmeta, prirode ili situacije. Nastupiti pod dojmom znači nastupiti pod snažnim utjecajem nekog osjećaja. Osjećaj može biti pozitivan (sreća, veselje,…) ili negativan (pretjerana zabrinutost, ljutnja, nezadovoljstvo,…).

Jedno od osnovnih pravila u javnom nastupu je da ne nastupamo pod dojmom ili afektom. Razlog tome je što će se publika više koncentrirati na naše emocionalno stanje (koje je moguće čuti i osjetiti u glasu pa i vidjeti na licu), a manje će pažnje usmjeriti na samu poruku te što nećemo moći racionalno razmišljati pa to što govorimo neće imati smisla i reda.

Ako se nađete u situaciji kada je emocionalno stanje gotovo nemoguće sakriti (pr. primili ste lošu vijest neposredno pred nastup i vidno se potreseni), učinite nešto od sljedećeg:

zatražite malo vremena da se priberete, da saberete misli i koncentrirate se na zadatak koji je pred vama;

ako je moguće, odgodite javni nastup ili neka vas druga osoba zamijeni;

objasnite publici što se događa, zašto ste u takvom stanju (dovoljno je reći da ste primili lošu vijest koja vas je uznemirila), kako je vijest na vas utjecala i zamolite za razumijevanje te nastojte se koncentrirati na poruku. Vrlo je izgledno da ćete naići na razumijevanje publike, pobuditi empatiju pa i jače se s publikom povezati.

Želim znati više: Umijeće javnog nastupa

————————————————————————————————————

Piše: Marijeta Matijaš

Foto: Wix

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje.

Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.