Koliko često u javnosti čujete govornike koju zamuckuju? Kako ih doživljavate? Smetaju li vam vokalizirane pauze poput eeemm, hmmm ili mmm? Pretražujući društvene mreže, naišla sam na zanimljive recenzije koje osvrću upravo na ovu temu.

Izvor: Facebook

Iako su pauze poželjne, vokalizirane poput hmm, em i mmm, duljenje izgovora samoglasnika (iiii, aaa i sl.) te zamuckivanje trebalo bi izbjegavati jer stvaraju negativne percepcije o profesionalnosti i znanju govornika te daju osjećaj neiskrenosti, ali i nedovoljne informiranosti, neznanja i sl. Takve pauze izazivaju sumnju u ono što se priopćuje i narušavaju kredibilitet govornika. Jedan ili dva mmm naša publika vjerojatno neće primijetiti, no učestale artikulirane pauze odvlače pažnju i stvaraju loš dojam o nama kao govornicima.

Objasnimo to na primjeru. Voditelj informativne emisije na nacionalnoj televiziji govori ovako: „Danas je mmm u Zagrebu održan eeemmm skup prosvjednika hmmm (nakašljavanje) iiiii sudionici su Vladi emmmm poslali važnu poruku.“

Kakav ste stekli dojam o osobi? Nedovoljno je pripremljena, neupućena u zbivanja, ne zna što najavljuje, neinformirana i sl. Kako ćete od tog trenutka nadalje gledati na tu osobu? Hoćete li ju smatrati kompetentnom? Hoćete li vjerovati onome što govori?

 

Kako vokalizirane pauze utječu na dojam koji publika stvara o nama kao govorniku?

Svi imamo pravo na pogreške, no valja ih biti svjestan i popraviti se. Jedan loš nastup može nas stajati ugleda, kredibiliteta, posla, no ako smo svjesni svojih slabih točaka, možemo raditi na njima i popravljati se.

Vokalizirane pauze, dugi vokali i zamuckivanja rješavaju se dobrom pripremom. To znači da ćete se o temi o kojoj ćete govoriti jako dobro informirati, ali i da ćete imati u rukavu spremne odgovore na pitanja na koja nećete imati ili znati konkretan odgovor. Tada je bolje reći: O tome možemo drugom prilikom.; Mislim da će Vam kolega/kolegica bolje/konkretnije odgovoriti na to pitanje.; Žao mi je, ali ovo nije u mojoj domeni. i sl. Bolje je indirektno priznati da nešto ne znate, nego smišljati kojekakve odgovore.

U otklanjanju vokaliziranih pauzi, dugih vokala i zamuckivanja pomoći će vam i vježbe disanja te vježbe za glas i izgovor o čemu smo pisali u prethodnim poglavljima, no najviše će vam pomoći koncentracija i dobra informiranost o temi o kojoj ćete govoriti.

 

Želim znati više: Umijeće javnog nastupa

————————————————————————————————————

Piše: Marijeta Matijaš

Foto: Pixabay

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje.

Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.