Kako brinemo o svom fizičkom i psihičkom zdravlju, tako bismo trebali brinuti i svome glasu. On nam služi kako bismo se verbalno sporazumijevali, međusobno komunicirali i iskazivali informacije.

Uzroci problema s glasom

Sigurno ste barem jednom u životu imali promukli glas, bolno i otečeno grlo, možda ste i ostali bez glasa, grlo vam je bilo suho i jedva ste prozborili dvije riječi, a nedvojbeno imati se potrebu za kašljanjem ili kihanjem. Sve ovo, osim zdravstvenih tegoba, mogu biti i rezultati boravka u zadimljenim prostorijama, pušenja, konzumiranja alkohola i pretjeranog konzumiranja gaziranih pića, zlouporabe glasa (vikanja, nadvikivanja u bučnim okruženjima) i sl.

Također, često zbog nedovoljnog kapaciteta pluća (npr. dišemo plitko), tihog glasa koji imamo po prirodi ili zato što jako brzo govorimo, svoje govorne organe dodatno nadražujemo i naprežemo. Naći ćemo se u svakakvim situacijama i okruženjima. Nekada ćemo morati govoriti izuzetno glasno, nekada izuzetno tiho, a nekada izuzetno brzo. Takve i slične situacije koje nama i našem glasu nisu prirodne mogu stvarati dodatan napor uslijed kojeg može doći i do povećanog zamora naših govornih organa, a nerijetko i do drugih zdravstvenih problema poput grlobolje, suhog i nadraženog grla, kašlja i sl.

Kako očuvati svoj glas?

Kako bi naš izgovor bio što jasniji i razumljiviji, valja ga i uvježbavati. Jasno i razgovjetno prenošenje informacije pomaže i slušatelju da bolje razumije poruku što nam u komunikaciji mora biti glavni cilj. Bolji, jasniji, razgovjetniji, pravilniji izgovor dobit ćemo „treniranjem“ glasa, odnosno glasovnih mogućnosti. U kombinaciji s vježbama disanja, vježbe za glas i izgovor pomoći će nam i u povećavanju govornog kapaciteta. Drugim riječima, moći ćemo duže, bez zamora, govoriti jasno, precizno, razgovjetno.

Ako vježbama pridodamo higijenu glasa, što uključuje usvajanje zdravih navika kojima se podiže kvaliteta života poput nepušenja i izbjegavanja zadimljenih prostorija, nekonzumiranja alkohola i izbjegavanja pretjerane konzumacije gaziranih pića, kvalitetne prehrane, redovite tjelovježbe, urednog ritma spavanja i vokalne edukacije, pospješit ćemo svoje govorničke sposobnosti.

Također, govorne organe treba posebno njegovati uslijed kakve alergije, promuklosti, upala i infekcija dišnih puteva, zlouporabe glasa (vikanja, nadvikivanja u bučnim okruženjima). Redovita hidratacija govornih organa te prema potrebi konzumiranje supstancija koje dodatno štite govorne organe pomoći će u čuvanju i njegovanju govornih organa, ali i u prevenciji.

Više o ovoj temi pišemo u knjizi Umijeće javnog nastupa koja će biti dostupna krajem 2018. godine. Pribilježite se kako bismo vas obavijestili o njezinoj objavi.

————————————————————————————————————

Piše: Marijeta Matijaš, prof., lektorica

Foto: Wix

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje.

Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.