Koliko ste puta danas izrekli laž? Koliko ste puta danas čuli laž? A koliko ste puta danas prepoznali laž? Upravo je posljednje pitanje najvažnije.
—-

Lažu nam stalno, ali nismo ni mi nevini. I mi izreknemo pokoju laž, a nerijetko to biva ona tzv. bijela laž, nevina laž, ona za koju se uvjerimo da je bolja od okrutne istine, ona za koju mislimo da ionako neće nikome naštetiti. Ipak, laž je laž. Pa, što je zapravo laž i kako ju prepoznati?

Laž nije ništa drugo nego izmišljotina. Sigurno mislite da se samo igramo riječima, no pojasnit ćemo vam zašto smo izabrali upravo taj pojam.

Laž je neistina, nešto što nije u skladu s onime što jest, što se dogodilo ili što postoji. Suprotno je od istine, a samim time je i kreirano odnosno smišljeno. No, za razliku od mašte i kreativnih rješenja, laž je stvorena s namjerom da se koga zavara ili dovede u zabludu. I upravo je namjera ta koja razlikuje kreativno rješenje od laži.

Brojni stručnjaci za detektiranje laži slažu se da je laž zapravo vrlo kompleksno davanje informacije. Kompleksno je u tome što se očituje na više razina – bihevioralnoj, neverbalnoj, verbalnoj pa čak i u daljnjim postupcima. Najbolje ćemo signale da netko laže uočiti ako znamo što tražimo, no u njihovu tumačenju valja biti oprezan jer nisu svi i u svim kontekstima signali laži. Provjera je više nego poželjna!

Na licu je sve vidljivo
Signale da netko laže vrlo vjerojatno najbolje i najbrže ćemo zamijetiti na izrazima lica jer je lice dio tijela koje ćemo najdulje i najčešće gledati dok s osobom razgovaramo. Upravo zato ćemo se u ovom članku osvrnuti na pogled koji nam puno toga može reći.

Neki od signala koji pokazuju da osoba laže su:

oči koje se uzastopno brzo pomiču lijevo-desno – takvu reakciju imaju ljudi koji osjećaju nelagodu ili se osjećaju kao da nemaju izlaza jer nemaju odgovore na pitanja koja im se postavljaju;

brzih 5 – 6 treptaja – takvu reakciju imaju osobe koje su pod stresom jer znaju da lažu i pokušavaju se izvući; usporedbe radi prosječna osoba trepće pet do šest puta u minuti ili svakih 10 do 12 sekundi;

zatvaranje očiju na sekundu ili dvije – prosječna osoba će zatvoriti oči na 0,10 do 0,40 sekundi, no lažljivac će zatvoriti oči na dulje vrijeme – sekundu ili dvije. Riječ je o obrambenom mehanizmu.

Pogled ulijevo – sjećanje; pogled udesno – smišljeno
Naš mozak ima lijevu i desnu stranu, a ovisno o tome pokušamo li se sjetiti nekog iskustva ili smišljamo odgovor, pogled će nam otići u lijevu ili u desnu stranu. Kod dešnjaka desna strana mozga konstruira odnosno smišlja, a lijeva čuva sjećanja. Kod ljevaka je obrnuto.

Također valja znati da su u gornjem kutu vizualne konstrukcije i sjećanja, u sredini pogleda su auditivne konstrukcije i sjećanja, a dolje su kinestetička.

Na temelju pogleda i očekivanih tipova odgovora (smišljeno ili sjećanje) možemo stoga primijetiti govori li naš sugovornik istinu ili laže.

pogled gore desno – kada smišljaju odgovor o tome što su vidjeli, dešnjaci će pogledati gore desno, a kada se pokušavaju sjetiti odgovora, pogledat će gore lijevo. Ljevaci će učiniti suprotno. Ako dešnjak gleda gore desno (konstruirano) umjesto gore lijevo dok se pokušava nečeg sjetiti, znat ćemo da laže.

pogled udesno – ako osoba na pitanje što je čula pogleda ulijevo, znat ćemo da se osoba pokušava sjetiti što je čula, no ako joj pogled ide udesno, znači da smišlja odgovor.

pogled dolje desno – ako prilikom odgovaranja na pitanje o doživljenom okus, mirisu ili osjetu osoba pogleda dolje lijevo, znači da se pokušava sjetiti što je doživjela. No, ako pogleda dolje desno, znači da smišlja odgovor.

Provjera je važna
Prije nego nekog optužite da laže samo zato što je gledao udesno (konstruirano) umjesto ulijevo (sjećanje) ili češće trepnuo, provjerite krije li se iza toga valjani razlog a ne zla namjera prijevare. Brzo treptati ili na dulje vrijeme zatvarati oči možemo i kad nam sitna prašina uđe u oko. Gledati udesno umjesto ulijevo, a da pritom ne lažu čine ljevaci. Provjerite stoga je li kod vašeg sugovornika prisutno više signala koji ukazuju na to da laže prije nego ga za to optužite. Možda se iza signala kriju doista valjani razlozi!

Želim znati više:

Pamela Meyer: How to spot a liar, TEDGlobal 2011

————————————————————————————————————

Piše: Marijeta Matijaš

Foto: Wix

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje.

Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.