U krizno vrijeme oči javnosti uprte su u medije jer im je to jedini kanal kojim dolaze do informacija. Štoviše, kanal kojim informacije dolaze do njih. Posebno je to istaknuto u ovo vrijeme samoizolacije, karantene, kada smo prisiljeni biti kod kuće. Potreba za informacijama je tada još veća jer nečime moramo ispuniti vrijeme koje smo u normalnim okolnostima ispunjavali poslovnim i obiteljskim obavezama. Sada toga nema, svijet je stao, a mi napokon imamo sve vrijeme svijeta za sve ono za što ranije nismo imali vremena. No, i vi i ja znamo da otrcana fraza “nemam vremena” u većini slučajeva je samo pristojan način kako nekome ili sebi reći “ne, ne želim”. Sad se sve to promijenilo!

 

Ne zaboravimo, živimo u digitalno doba, vrijeme kada sortirane i filtrirane informacije dolaze do nas a da toga nismo ni svjesni! Evo primjera: prije koji dan razgovaram sa suprugom, a kraj mene stoji mobitel. Ono što sam izgovorila, Google je upisao u tražilicu i tražio – bez mog znanja, bez mog pristanka. Da, mobilni nas uređaji “prisluškuju”.

Razgovaram nekidan s prijateljicom o jednom proizvodu, završimo poziv, na Facebooku mi se pojave reklame točno tog proizvoda, a da ga prethodno nisam “googlala”. Da, mobilni nas uređaji “prisluškuju”.

Cilj današnjeg marketinga je da prije našeg svjesnog dijela sebe zna što želimo. I vjerujte mi, mnogim velikim kompanijama to jako dobro uspijeva! Što mislite zašto su vam servirani oglasi točno onih proizvoda i usluga koje baš sada trebate?

Pomislit ćete da pišem o još jednoj teoriji zavjere. Vjerujte mi, to je i moja prva pomisao bila kada sam se s ovim susrela, ali nije. To je svijet u kojem danas živimo. Ali, neću ovdje pisati o marketingu, već o medijima…

Dogodilo se nešto opasno po život, strah vlada i to opravdano. (Više ne govorimo o onom iracionalnom strahu kao kod javnog nastupa već o vrlo racionalnom.) Uz strah javlja se i panika. S panikom pod ruku ide i potreba za informacijama jer borimo se protiv oku nevidljiva neprijatelja.

U digitalno doba informacije doslovo pljušte na sve strane. Otvoriš Facebook, dočeka te informacija, otvoriš Viber, dočeka te informacija, na YouTubeu iskaču videa na temu koronavirusa iako ih nisi tražio. U medijskom prostoru vlada “rat” za prvu objavu, što više klikova, što više pažnje.

Kome vjerovati i kako se pravilno informirati u ovo krizno vrijeme kada je ključno zadržati zdrav razum, hladnu glavu, prisebnost bilo u vezi s informacijama o pandemiji, bilo u vezi s informacijama o mjerama za spas poduzetništva i gospodarstva ili bilo kojih drugih važnih informacija?

1. Uvijek tražite izvor informacije!
Ako pročitate negdje ili saznate da je primjerice donijeta određena odluka, pravilnik, zakon koji se vas tiče, taj će dokument biti objavljen u Narodnim novinama i tek od objave postaje važeći. Dakle, pratite objave u Narodnim novinama.

2. Uvijek slušajte/gledajte stručnjake
Jednu te istu informaciju moguće je na stotine načina prenijeti no svakim prenošenjem informacija se interpretira prema shvaćanju autora/novinara, urednika, lektora. U konačnici ta informacija vrlo lako može biti znatno izmijenjena od originalne. Sjetite se one “Ubij ne, pomiluju” i “Ubij, ne pomiluj”. Umjesto da se pitate što je točno, a što nije, pratite čitav prijenos konferencija za medije odnosno javna obraćanja glavnih aktera. Da, duže traje, ali jedino tako dobit ćete izvornu informaciju, a ne prenijetu i interpretiranu.

3. Klonite se clickbait naslova
Medijima (naročito internetskima) cilj je vama “prodati” svoj tekst, u prijevodu važno im je da vi kliknete baš na njihov tekst, ne na neki drugog portala. Baš zato u naslovima gotovo da nema konkretne informacije te iz naslova obično nećete saznati najvažnije jer da to nije slučaj, vjerojatnost da kliknete na članak je jako mala. Nekad se ni iz popratne fotografije ne može zaključiti na koga se točno odnosi članak. Ako vas to ljuti, znači da je vrijeme da promijenite svoj pristup informiranju. Umjesto nasjedanja na ovakve zamke, informirajte se putem “klasičnih” medija – televizije, radija, dnevnih novina koji ipak svojim programom i sadržajem moraju opravdati svoje postojanje. Na taj način smanjit ćete utjecaj kojekakvih apokaliptičnih naslova i teorija koji nedvojbeno u ovo vrijeme straha i zabrinutosti za svoj život i opstanak dodatno negativno djeluju na vas i vaše emocije.

4. Ograničite pristup informacijama
Nije dovoljno sam filtrirati informacije (npr. ne pratiti medije na Facebooku) jer će netko od vaših prijatelja podijeliti ili komentirati članak pa ćete i vi to vidjeti na svom zidu. U ovo krizno vrijeme kad je važno zadržati zdrav razum, racionalnost i hladnu glavu važno je i ograničiti pristup informacijama. “Resetirajte” se! Odjavite se na dan-dva s Facebooka ili ograničite posjete Facebooku i drugim društvenim mrežama na najviše 1 sat dnevno. Sve što možete (npr. objave na službenim kanalima) automatizirajte, zadužite druge administratore, podijelite aktivnosti.

Ponavljam – najvažnije je sada zadržati hladnu glavu i racionalno razmišljati. Od toga da ste paralizirani od straha ili paničarite zbog kojekakvih informacija koje se objavljuju ni vi ni drugi oko vas nemaju koristi.


Piše: Marijeta Matijaš, prof., stručnjakinja za poslovnu komunikaciju

Foto: Pixabay, IFLA

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje, no poveznicu možete dijeliti uz navođenje izvora. Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.