Može li lijenost biti motiv da nešto učinimo? Na prvi pogled, reći ćete “ne!”, ali dopustite mi da vam ispričam kako je lijenost meni bila sjajan motiv da na fakultetu položim sve ispite iz prve.

 

Završila sam Filozofski fakultet, smjer Hrvatski jezik i književnost – po “starom” programu prije bolonjskoga. Naglašavam to jer se po “starom” programu polagalo ispite nakon odslušane godine, a nerijetko i nakon odslušane dvije godine (dakle, 4 semestra). Ispiti su bili izuzetno opsežni, jako puno gradiva trebalo je zapamtiti, jako puno literature proučiti i pročitati. Moje skripte bile su opsegom slične knjigama (pa danas zaista s lakoćom pišem knjige, imala sam dobru praksu).

Jednom na prvoj godini fakulteta prijavila sam ispit i odustala jer nisam bila dovoljno sigurna u sebe i ono što sam naučila. Bila je to greška koju više nisam ponavljala. Novi rok bio je za 15 dana, što znači da imam novih 15 dana za ponavljanje. Grozno! Iako na prvu pomisao mislila sam da je to upravo ono što mi treba da budem sigurnija u sebe i ono što znam, pokazalo se da mi dodatnih 15 dana uopće ne treba za učenje i/ili ponavljanje. Dapače, samo sam sebe još više nervirala jer sam se “tjerala” na ponavljanje gradiva koje već znam. A 15 dana nikako da prođe… Strašno!

Kada je napokon došao dan polaganja ispita, uopće mi nije bila važna ocjena, već činjenica da ne želim ni pod koju cijenu ponovno ponavljati već naučeno gradivo! I bio je to dovoljni motiv da uvijek izađem na rok kada sam prijavila ispit i uvijek prođem ispit, bez obzira na ocjenu!

 

Motivacija “od” i “prema” u javnom nastupu

U NLP-u postoji pretpostavka: Ako netko to može, svatko to može. Dakle, ako je netko savladao javni nastup, svatko tko odluči da će uspjeti u tome, već je na polovici puta do uspjeha. Valja imati na umu da smo svi različiti i da nemamo svi jednaka mjerila, a nismo ni svi jednako motivirani. Neki će si postaviti cilj i to će im biti motivacija za napredak. Drugi će motivaciju pronalaziti u neuspjesima koji su za njima i koje žele promijeniti u uspjehe u budućnosti. Već iz toga vidimo kako nismo svi jednako motivirani.

Motivaciju dijelimo na motivaciju pozitivnom budućnošću (motivacija „prema“) i motivaciju negativnom kaznom (motivacija „od“). Osoba motivirana pozitivnom budućnošću usmjerena je prema ishodu, zamišlja ga kao nešto što je već postignuto. Osoba motivirana negativnom kaznom poticaj pronalazi u negativnom ishodu do kojeg će doći ako ništa ne učini. Pojasnimo na primjeru pripreme za javni nastup.

Osoba motivirana „prema“ zamišlja uspješan nastup koji želi postići i to joj je motivacija da uloži sve napore u edukaciju, vježbanje, pripremu i dr. Osoba motivirana „od“ bit će usmjerena na negativne ishode koji su se dogodili ili će se dogoditi ako ne vježba i ne priprema se za javni nastup, poput nedovoljne spremnosti, blamaže, problema u komuniciranju poruke, sramoćenja što može dovesti osobu na loš glas, prikazati je u lošem svjetlu, kao neprofesionalnu, nesposobnu osobu i sl. Da se taj scenarij ne dogodi, osoba poduzima sve radnje potrebne da dođe do ranije postavljena cilja.

Vjerujemo da ste se već prepoznali u jednom od ova dva tipa osoba kada se radi o javnom nastupu. Ovisno o tome koji ste tip osobe (motivirani „od“ ili motivirani „prema“), primijenite one strategije koje će vas dovesti do željenog ishoda. Postavite si jasan cilj i definirajte jasne korake kako ćete do njega doći (poslužite se odgovorima iz prethodnih tablica samoprocjene), a zatim definirajte i nagradu te dajte si povratnu informaciju odnosno feedback.

Obje motivacijske strategije dobre su i učinkovite onoliko koliko se sami zalažemo i pokrenemo se!

 

Lijenost kao motivacija

Neke pokreće cilj koji su si postavili, druge pokreće nešto što više ne žele iskusiti. U mom slučaju motiv je bila lijenost jer nisam htjela ponavljati gradivo za drugi rok. I mogu reći da je motivacija bila uspješna!

 

Preporuka: NLP praktičarski trening pod mentorstvom Vanje Prvulović, mag. psych. i (H)NLP trenera, www.sinapsa.com.hr

Želim znati više: Umijeće javnog nastupa

————————————————————————————————————

Piše: Marijeta Matijaš

Foto: Facebook, Main Street Clinton

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje, no poveznicu možete dijeliti uz navođenje izvora. Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.