Je li i vas pandemija koronavirusa “natjerala” da prebacite svoje poslovanje i komunikaciju u digitalni svijet? Jeste li se i vi pitali kako ćete održati virtualni sastanak, podijeliti s kolegama materijale, kako ćete se pripremiti i što vam je sve potrebno za virtualnu prezentaciju? Ako ste i vi olako shvatili virtualnu prezentaciju vodeći se izlikom “ionako smo svi doma, normalno da smo svi u kućnom izdanju” i “nema veze kako se vidimo i čujemo, važno da to odradimo”, vrijeme je da to promijenite je smo još uvijek miljama daleko od poslovnih ručkova i sastanaka uživo.

 

Virtualna komunikacija dugo je godina normalna pojava u svijetu. Sasvim normalno se primjerice u Americi održavaju sastanci “na daljinu” – pa tko još ima vremena letjeti s jednog kraja kontinenta na drugi zbog jednosatnog sastanka. U Hrvatskoj ta praksa nije toliko zaživjela jer nam je sve “tu” – na sat-dva udaljeno, a puno nam je draže kad s nekime uživo porazgovaramo pa na kavi ili poslovnom ručku ugovorimo posao. Da, takva je poslovna praksa u nas, no pandemija koronavirusa to je iz temelja promijenila, a oni koji su se novonastaloj situaciji prilagodili, posao im zbog toga nije trpio.

Čak su se i mediji prilagodili pa imamo sve više gostovanja “na daljinu” gdje se sugovornici javljaju preko Skypea ili koje druge platforme iz svog doma. Nama je ta praksa još uvijek nova pa tek učimo kako se snalaziti u virtualnoj komunikaciji čineći pri tome greške za koje možda mislimo da nitko neće zamjeriti no nismo svjesni toga da će digitalni zapisi postojati i godinama nakon ove. Hajdemo ispraviti početničke greške pa da dobro izgledate, zvučite i prezentirate svoje ideje svojoj publici.

Ovi će vam savjeti biti korisni bilo da virtualno gostujete u medijima, održavate online sastanak ili prezentaciju, javljate se svojim pratiteljima na društvenim mrežama (Facebook live, YouTube live, Instagram live) ili pripremate video materijale za svoju publiku!

Za prezentaciju u virtualnom svijetu ili javljanje uživo potrebni su nam kamera, uređaj, mikrofon i platforma.

 

Kamera

Kako bi slika bila što kvalitetnija, potrebno je imati i kvalitetnu kameru. Pazite da rezolucija nije manja od 1080 x 720 pixela. Možete se poslužiti i kamerom integriranom u prijenosnom računalu, laptopu ili mobitelu.

Skupa kamera ne znači da je i kvalitetna, zato je dobro proučiti recenzije kamera na internetu i odabrati onu koja odgovara našem budžetu.

Koliko je važna kvaliteta kamere, toliko je važna i njezina pozicija. Iako smo navikli držati mobitel u rukama tako da kad u njega gledamo imamo spušten pogled, sada pogled mora biti usmjeren lagano prema gore. Naime, kamera mora biti u razini naših očiju! U protivnom publika će gledati našu bradu i podbradak, a to baš i nije atraktivan kadar!

Ako se koristite kamerom na mobitelu ili tabletu ili web-kamerom, nabavite tronožac (stativ) – stalak za njih. Jeftinija varijanta je da taj stalak napravite od knjiga ili čega drugoga, no osigurajte da se uređaj ne prevrne i padne.

Važno je da uređaj stoji ravno, ne pod kutom, a da dobijete bolju sliku, položite ga u vodoravan položaj. Ako se koristite kamerom na prijenosnom računalu, podignite prijenosno računalo tako da vam kamera bude u razini vaših očiju ili malo iznad razine očiju.

Ne koristite se selfi-štapom jer vam ruke moraju biti slobodne, a i tako se kadar neprestano trese što oku gledatelja nije nimalo ugodno.

Dok namještate uređaj, važno je da sjedite ili stojite onako kako ćete sjediti ili stajati za vrijeme prezentacije – dakle, uspravno, ravnih leđa. Ne održavajte prezentacije, javljanja uživo i online sastanke “u pokretu”!

 

Svjetlo

Za dobru sliku potrebno je i dobro osvjetljenje. Ako prezentaciju održavate u dnevnom terminu, pozicionirajte se ispred prozora tako da vas osvjetljava dnevno svjetlo. Ako sunce svijetli direktno u vas, navucite preko prozora tanke bijele zavjese kako bi prigušile jarko svjetlo. Pazite pri tom da nemate na licu sjene zavjese ili čega što je ispred prozora (npr. grana). Idealno bi bilo da ste s tri strane osvijetljeni prirodnim svjetlom – s prednje i bočnih strana. Nipošto se nemojte pozicionirati tako da je prozor iza vas jer će kamera balansirati osvjetljenje kadra tako da ćete vi biti izuzetno mračni.

Ako održavate prezentaciju u večernjim satima ili za oblačna vremena, morat ćete kombinirati nekoliko rasvjetnih tijela, kombinirane hladne i tople LED rasvjete, kako bi vas osvjetljavala s prednje i bočnih strana. Dovoljna su tri rasvjetna tijela, a to mogu biti najobičnije stolne lampice. Prigušite svjetlo stavljanjem preko lampica papir koji se koristi za pečenje kolača. Usmjerite svjetlo prema svom licu, udaljite lampice po potrebi ako ste previše osvijetljeni.

 

Mikrofon

Segment govora u javnom nastupu u virtualnim prezentacijama još je važniji nego u prezentacijama uživo. Razlog tome je što je pažnja gledatelja/slušatelja fokusirana na ono što dobiva – sliku i zvuk. Kako iz slike odnosno vaše neverbalne komunikacije zbog ograničenog kadra ne dobiva previše, gledatelj će se fokusirati na vaš govor pa osigurajte da dobro i kvalitetno čuje vaš glas.

Za prijenos zvuka i virtualnom svijetu potreban nam je mikrofon. Možete birati između vanjskih mikrofona i onih integriranih u uređaju. Vanjski mikrofoni puno su bolji izbor jer ih možemo približiti ustima. Za pojedine situacije sasvim dovoljan bit će mikrofon integriran u slušalice koje obično dobijemo s mobitelom. Za profesionalnije izvedbe (poput podcasta, javljanja uživo na društvenim mrežama i sl.), na tržištu ćete pronaći solidne i budžetom prihvatljive USB mikrofone koji se spoje na računalo, a poželjno je nabaviti i mrežicu koja ublažava snažne glasove poput “b” i “p”.

Mikrofon integriran u uređaju (laptopu, tabletu, mobitelu) nije dobar izbor jer on „lovi“ zvuk iz prostorije pa će se uz vaš glas čuti i šum, a da ne govorimo o zvukovima vaših ukućana ili zvukova iz vaše okoline (npr. promet, građevinski radovi ako ih imate u blizini i sl.).

 

Background noise i kadar

Takozvani background noise ili buka, šum, jeka iz okoline dio je svakog prostora koji nema unutrašnju zvučnu izolaciju. Ta se buka javlja zbog toga što se zvuk odbija od površina koje ne upijaju zvukove. Imamo li previše takvih površina, jeka je izražajnija. Ima li u prostoru više površina koje upijaju zvuk, jeka je manja. Za postizanje najbolje izolacije bit će nam potrebno studio ispunjeno izolacijskom spužvom, no za ove potrebe o kojima pišemo u članku tako nešto nije potrebno. Ipak, valja “ukloniti” jeku što je više moguće. Na jednostavan ćemo način to postići!

Za virtualnu prezentaciju odaberite prostoriju manje veličine koju možete zatvoriti vratima. Prostoriju ispunite materijalima i predmetima koji upijaju zvuk (bez brige, oni se neće vidjeti u kadru).

To mogu biti deke, pokrivači, madrac, odjeća, čak i knjige. Za bolju kvalitetu zvuka postavite ih ispred sebe. Deku primjerice možete razvući kao da ju stavljati sušiti.

Sve ovo već imate u spavaćoj sobi pa razmislite možete li koji kutak preurediti u “studio”. Pri tome pazite na kadar – odnosno ono što će se vidjeti iza vas. Dio zida, police, ormar koji su iza vas neka budu uredni, sređeni. Ako je iza vas zid, objesite na njega sliku, pogotovo ako je zid bijele boje. Ako su iza vas police ili ormar, uredite ga dekorativnim predmetima, knjigama, biljkom, stolnom dekorativnom lampom i sl. Pripazite da iza vas nisu predmeti koje ne želite pokazivati javnosti!

Za kraj – kad namjestite kadar i rasvjetu, namjestite još balans i korigirajte sliku. Za to ćete postavke pronaći u aplikaciji kamere na uređaju za koji je kamera spojena ili u koji je integrirana. Sliku namjestite tako da ne izgledate odviše blijedo ili tamno te da boje budu prirodne.

Da budete sigurni kako će kadar izgledati, kada se namjestite ispred kamere, okinete selfi te dobro promotrite što se sve nalazi iza vas i kako to izgleda. Namjestite pozadinu tako da vam predmeti ne “vire” iz glave ili ramena.

 

Kako se obraćate publici

Kada se obraćate publici virtualnim putem, vaš pogled mora biti usmjeren u kameru – ne u ekran uređaja. Naravno da nam pogled bježi na sliku, to je sasvim prirodno, no moramo ga usmjeriti prema kameri. Jedan od trikova je da preko ekrana zalijepimo običan bijeli papir, a možemo na njemu nacrtati strelicu prema kameri kako bi nas podsjećala na to da gledamo u kameru.

 

Sad kada znate sve ove trikove, uopće ne sumnjam da će vaš javni nastup u virtualnom svijetu biti odličan! A ne zaboravite, što ste više zadovoljni svojim javnim nastupom, to će i vaše samopouzdanje biti bolje!


Želim znati više: Umijeće javnog nastupa

Piše: Marijeta Matijaš, prof., stručnjakinja za poslovnu komunikaciju

Foto: Pixabay

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje, no poveznicu možete dijeliti uz navođenje izvora. Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.