Na nedavnoj edukaciji glasnogovornicima MUP-a govorila sam o znatiželji. Pitala sam ih koliko su znatiželjni i koliko su spremni i voljni učiti nešto novo. A onda sam ih pitala koliko su njihova djeca ili djeca iz njihove okoline znatiželjna. Nastao je žamor i smijeh. Razlika je bila velika!

Zašto smo mi odrasli tako malo znatiželjni i zašto nismo baš otvoreni prema novim spoznajama, štoviše i bojimo se nepoznatog? Kako je to povezano s javnim nastupom?

 

Dječja mašta može svašta!

Dječja mašta može svašta, ona je doista neograničena. Promatramo li djecu vrtićke dobi, uočit ćemo nevjerojatnu kreativnost i snalažljivost kako u rješavanju zadataka, tako i u postavljanju pitanja.
– Zašto je led sklizak?
– Zašto led nije hrapav?
– Zašto imam male zube?
Ovo su samo neka od pitanja koje mi ovih dana postavlja moja četverogodišnja djevojčica koja se vjerojatno već umorila od slušanja mojih pitanja koja počinju sa „zašto“ pa je odlučila vratiti istom mjerom. No, njezina su pitanja kud i kamo kreativnija od mojih zašto se nisi obula? ili zašto si ovo zaprljala? Jesmo li mi odrasli zaboravili biti maštoviti, kreativni i, kako jedna reklama kaže, uvrnuti? Zašto je tomu tako?

 

Ključ je u znatiželji!

Kako odrastamo, tako nam i znatiželja opada. Zamjenjuju ju uvjerenja, vjerovanja, činjenice i dr. tvrdi argumenti. Većina djece kada se nađu pred izazovom razvit će maštu i smisliti tisuću i jedan način kako ga prevladati. Odrasli će pokušati nekoliko puta i, u nedostatku znatiželje, a i zbog opadanja motivacije, zaključiti ‘da se to jednostavno ne može riješiti, da je to tako i gotovo, da se treba pomiriti s time, da sigurno postoji neki razlog zašto je to nemoguće’ i sl. Koliko ste puta dali jedan od ovih odgovora na nešto što biste kao dijete, s puno mašte i znatiželje, zasigurno prevladali?
Dobra je vijest da nas znatiželja u odrasloj dobi nije napustila, već smo ju samo malo stavili po stranu. Ona je uvijek u nama, samo ju moramo probuditi. Postoje i načini kako to učiniti.

 

Kako probuditi i razviti znatiželju?

  1. Razvijajte svoje znanje – neprestano učite, imajte otvoren um za nove spoznaje ma koliko se u određenom trenutku činilo da vam neke informacija nikad u životu neće trebati. Sve se događa s razlogom pa nam i određene informacije dolaze s razlogom.
  2. Uključujte se u nove aktivnosti, riskirajte ponekad, upustite se u nešto novo i nepoznato.
  3. Igrajte se. I najdosadniju aktivnost možete pretvoriti u igru i zabavu ako uključite maštu.
  4. Potražite nepoznato u poznatome. Umjesto da prihvatite tuđe mišljenje, etikete i očekivanja o čemu, istražite i stvorite vlastito mišljenje i iskustvo.
  5. Postavljajte pitanja. Propitujte i ispitujte sve i svakoga. Budite znatiželjni. Ne zadovoljavajte se jednostavnim, naizgled banalnim odgovorima. Ne uzimajte stvari zdravo za gotovo.

Znatiželja će nam pomoći i u javnom nastupu, naročito u pripremi, u prevladavanju straha, treme i drugih nelagodnih osjećaja. Ako smo znatiželjni i težimo tome da ostvarimo što bolji nastup, znatiželja će nas tjerati da što više usavršavamo prezentacijske vještine. Prvi korak može biti čitanje knjige Umijeće javnog nastupa, drugi primjerice seminar ili radionica prezentacijskih vještina, a treći primjena naučenog u stvarnim situacijama.

 

I za kraj…

Imate li jedinstvenu priliku uz dijete buditi vlastitu maštu i kreativnost, iskoristite ju! Nemojte samo odmahnuti rukom i odgovoriti djetetu Zato što je to tako i gotovo! Ponudite djetetu najluđa rješenja koja se sjetite i sigurno ćete ga zadiviti i potaknuti na razmišljanje, a vama će jedan takav odgovor rasplamsati maštu koja u vama čami. I sada sigurno želite znati koji sam odgovor ja ponudila svojoj djevojčici na pitanje zašto ima malene zube? Odgovorila sam joj: zato što kad bi imala velike kao Ben (naš pas), ne bi mogla zatvoriti usta. Njezina reakcija bila je: aha! Da! Nasmijale smo se zadovoljno!

Preporuka: NLP praktičarski trening pod mentorstvom Vanje Prvulović, mag. psych. i (H)NLP trenera, www.sinapsa.com.hr

 

Želim znati više: Umijeće javnog nastupa

————————————————————————————————————

Piše: Marijeta Matijaš

Foto: Pixabay

© Sva prava pridržana. Tekst možete preuzeti na svoju stranicu samo uz naše odobrenje, no poveznicu možete dijeliti uz navođenje izvora. Više o autorskim pravima potražite na stranici Izjava o odricanju od odgovornosti.