Piše li se s ili sa? Kada treba koristiti priloge kamo, kuda i gdje? Kako treba pisati riječi stranog podrijetla? Možemo li ih čime zamijeniti? Što su to pleonazmi i zašto su oni štetni u informativnim i novinarskim tekstovima? Kako osmisliti naslove, a da privuku pažnju čitatelja te istovremeno ih informiraju?

 

Na ova i brojna druga pitanja dajemo odgovor na radionici “Pismenost u medijima” primarno namijenjenoj novinarima i budućim novinarima, no dobrodošli su i oni koji se bave ili će se baviti copywritingom, pišu osobni blog ili vode društvene mreže.

Na edukaciji ćemo se baviti najčešćim jezičnim pogreškama te jezičnim problemima različitih struka, stranim riječima i njihovom (ne)prilagodbom hrvatskome jeziku, pleonazmima i publicističkim stilom, a bonus je kratki uvod u copywriting!

Edukacija će biti interaktivna i odgovarat ćemo na vaša pitanja!

Voditeljice: Marijeta Matijaš, prof. hrvatskog jezika i književnosti i lektorica i Matea Glavinić, univ. bacc. philol. croat. et hist.

TERMIN: subota, 12. 10. 2019. od 9.00 do 13.00 sati (4 sata)
LOKACIJA: Pula (adresu šaljemo po zaprimljenoj uplati kotizacije)

TERMIN: subota, 9. 11. 2019. od 9.00 do 13.00 sati (4 sata)
LOKACIJA: Pazin (adresu šaljemo po zaprimljenoj uplati kotizacije)

Broj polaznika ograničen je na 10 osoba kako bi rad bio kvalitetniji i interaktivniji.

KOTIZACIJA: 250,00 kn po osobi

U cijenu su uključeni svi radni materijali.

Edukacija “Pismenost u medijima” trebao bi proći svatko tko se u svom poslu susreće s pisanjem i pisanom komunikacijom. Odlično tematski i vremenski organizirano, obuhvaćene najčešće pogreške i jezične nedoumice s kojima se svakodnevno susrećemo. Bez puno teorije, uz konkretne primjere i objašnjenja, Marijeta i Matea vodile su nas kroz trosatnu edukaciju i prenijele nam korisna znanja kako bi naša buduća komunikacija, pisana ali i govorna, bila točnija i jezično ispravnija. Preporuka svima koji rade u medijima i odnosima s javnošću ali i poslovnim ljudima.

Nataša Vitasović,
glasnogovornica PU istarske i predsjednica Gea Pula

Zahvaljujem na kreativnoj radionici s poučnim primjerima pogrešaka iz naše novinarske svakodnevice. Vrlo korisno i primjenjivo. Nema sumnje da ćemo u svojem daljnjem javnom radu biti osvješteniji i kvalitetniji. Ulaganje u vlastito znanje uvijek se isplati višestruko. Sve pohvale!

 

Jelena Vitasović,
novinarka, urednica i voditeljica

U novinarskom poslu važno je često “ponoviti gradivo”, kako bismo manje griješili u pisanju i čitanju tekstova. Znanje otvara nove mogućnosti i pruža nam priliku da budemo kvalitetniji u onome što radimo. Upravo je tako bilo i na ovoj radionici. Zanimljivo, poučno i korisno. Interaktivan pristup, mnoštvo primjera te međusobna komunikacija edukatorica i polaznika. U kratko se vrijeme prisjetiš zaboravljenog, ili naučiš nešto novo. Sve to ovu edukaciju izdvaja od ostalih, stoga se nadam novim sličnim susretima na temu pismenosti. Rado bih ponovila!

Vedrana Kučina
novinarka, urednica i voditeljica
Loading